ပြဲေတာ္ကာလေတြဆိုရင္ ေတာင္ကိုရီးယားႏုိင္ငံက မိသားစုေတြက စားပြဲေသာက္ပြဲအတြက္ ကိုယ္တိုင္ခ်က္ျပဳတ္ၾကေလ့႐ွိ ၾကေပမဲ့ အခုေနာက္ပိုင္းကာလေတြမွာေတာ့ အသင့္စားႏုိင္တဲ့အလြယ္စာေတြကို အသံုးမ်ားလာပါတယ္။ ေတာင္ကိုရီးယားက မိသားစုေတြမွာ အမ်ိဳးသားေရာ၊ အမ်ိဳးသမီးေရာအလုပ္ထြက္လုပ္တဲ့အေရအတြက္မ်ားလာလို႔ အားလပ္ ရက္ေတြမွာျပဳလုပ္တဲ့႐ိုးရာစားပြဲေသာက္ပြဲေတြအတြက္ အလြယ္တကူစားႏုိင္တဲ့အစားအစာေတြကိုပဲ လူေတြက ပိုေ႐ြးလာပါ တယ္။ ႐ိုးရာစားပြဲေသာက္ပြဲေတြအတြက္ အစားအစာအမ်ိဳး(၂၀)ေလာက္လိုၿပီး အိမ္႐ွင္မေတြအေနနဲ႔ ပိုအားထုတ္ရသလို အာ႐ံု လည္းစိုက္ရပါတယ္။ အဲဒီအိမ္႐ွင္မေတြထဲမွာ ခၽြိဳင္အြန္ယြန္းလည္းပါပါတယ္။ ႐ိုးရာစားပြဲေသာက္ပြဲေတြအတြက္ ျပင္ဆင္ရတာပင္ ပန္းတဲ့အျပင္ ေတာင္ကိုရီးယားမွာ အစားအစာေစ်းေတာ္ေတာ္ႀကီးတယ္လို႔ သူကေျပာပါတယ္။ 

(႐ိုးရာစားပြဲေသာက္ပြဲေတြမွာသံုးမယ့္အစားအစာေတြဆိုရင္ ပန္းသီးေတြနဲ႔ သစ္ေတာ္သီးေတြလိုမ်ိဳး လတ္လတ္ဆတ္ဆတ္ေတြ ပါရမွာေလေနာ့။ ေစ်းေတြကလည္း ေခါင္ခိုက္ေနတာပဲ။ ၿပီးေတာ့ အဲဒါေတြခ်က္မယ္ဆိုရင္ လုပ္ရတာေတြမ်ားေတာ့ အခ်ိန္လည္း ကုန္တယ္။ ကၽြန္မဆိုေတာ္ေတာ္ေလးပင္ပန္းတယ္။ တ႐ုတ္ႏွစ္သစ္ကူးရက္ေတြလိုမ်ိဳး႐ိုးရာပြဲေတာ္ရက္ေတြဆိုရင္ ေတာင္ကိုရီးယားအမ်ိဳးသမီး(၆၀)ရာခိုင္ႏႈန္းက စားပြဲေသာက္ပြဲေတြ ျပင္ရဆင္ရတာနဲ႔ အလုပ္ပိုပိေနတယ္လို႔ မၾကာေသးခင္ကသုေတသနတစ္ခုအရသိရပါတယ္။ အခုေတာ့ ေတာင္ကိုရီးယားမွာ ခ်က္ရျပဳတ္ရလို႔အလုပ္ပိတာေတြသက္သာေအာင္လုပ္ေနၾကပါတယ္။ ဒီႏွစ္မွာ အီလက္ထေရာနစ္စနစ္သံုးၿပီးလက္လီေရာင္းတဲ့ သူေတြနဲ႔ ဆိုင္ေလးေတြက စားပြဲေသာက္ပြဲေတြမွာသံုးဖို႔ အမဲသားစတူးနဲ႔ အမဲသားမုန္လာဥနီစြပ္ျပဳတ္တို႔လိုခ်က္ျပဳတ္ၿပီးသား အ စားအစာေတြ ၀န္ေဆာင္မႈေပးေနပါတယ္။ ကိုယ္တိုင္ခ်က္တာထက္ ေစ်းသက္သာလို႔ လူႀကီးေတြေတာင္ ခ်က္ၿပီးသားအစားအ စာေတြကို အြန္လိုင္းသံုးၿပီးမွာေနၾကပါတယ္။ 

(ပြဲေတာ္ကာလေတြဆိုရင္ ခ်က္ရျပဳတ္ရတာေတြမ်ားေတာ့ အမ်ိဳးသမီးေတြက အၿမဲတမ္းလိုလိုပဲ ပင္ပန္းၾကပါတယ္။ အသင့္စား ႏုိင္တာေတြ၀ယ္ေတာ့ အခ်ိန္ကုန္သက္သာတာေပါ့ဗ်ာ။ ) (၁၉၅၀)ေနာက္ပိုင္းေတြမတိုင္ခင္ကေတာ့ ေတာင္ကိုရီးယား(၇၀)ရာခိုင္ႏႈန္းက ေက်းလက္ေနသူေတြျဖစ္ၿပီး ပြဲေတာ္ကာလေတြအ တြက္ စားပြဲေသာက္ပြဲေတြကိုယ္တိုင္ျပင္ဆင္ၾကေလ့႐ွိပါတယ္။ ကုိယ္တိုင္ခ်က္ျပဳတ္တာေၾကာင့္ မိသားစု၀င္ေတြၾကားသံေယာဇဥ္ ပိုခိုင္ၿမဲေစၿပီး စီးပြားျဖစ္လုပ္ငန္းေတြ႐ွိလာေပမဲ့ အဲဒီအစဥ္အလာကို ဆက္ထိန္းသိမ္းထားႏုိင္ဦးမယ္လို႔ ေတာင္ကိုရီးယားေတြက ေမွ်ာ္လင့္ေနပါတယ္။

 

 

Related News